5 Mayıs 2012 Cumartesi

karşılaştırma konusu...

California Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, ateist ve agnostiklerin başkalarına yardım etme konusunda koyu dindarlardan daha istekli olduklarını gösterdi.

Social Psychological and Personality Science (Sosyal Psikoloji ve Kişilik Bilimi) dergisinin haziran sayısında yayımlanacak araştırmayla, "Tanrı'ya inanmadıkları için iyilik yapmaları için hiçbir sebepleri yok" denilen inançsızlar için bir mit daha yıkılmış oldu.

Araştırmanın yazarlarından, California Üniversitesi sosyal psikoloğu Robb Willer "Daha az dindar kişiler için başkalarıyla duygusal bağ kurma gücünün bir başkasına yardım edip etmeyeceği konusunda hayati önemi olduğunu bulduk. Öte yandan, daha dindar olanların fedakârlık gösterme nedenleri duygularla daha az ilişkiliyken; dini öğretiler, toplumsal aidiyet ve itibar gibi etmenlerle daha fazla bağlantılı." diyor.

Willer'la çalışmayı birlikte yürüten Laura Saslow ise dinsiz bir arkadaşının yıkıntılar arasından çıkarılan bir kadının yürek burkan bir videosunu izlemesi ardından, Haiti depreminin yararlarının sarılması için para bağışlaması ardından hayırseverlik duygusunu, mantıken yardım edilmesi fikrinden ayrı olarak neyin harekete geçirdiği sorusuna cevap bulmakla ilgilenmiş.

"Geniş çaplı, üç sistematik araştırmada tekrarlanan bu deneyimi -bir ateistin yabancılara fedakârlık göstermesi için fazlasıyla duygularının tesiri altında kalması- bulmakla ilgilendim." diyor Saslow.

İlk çalışmada Saslow ve meslektaşları 1300'den fazla Amerikalı yetişkin arasında yapılan ulusal bir araştırmadan gelen verileri inceledi. Şefkat yaklaşımının bireyin ne kadar fedakârca davranış bildirmesinin muhtemel olduğuyla bağlantılı olduğunu buldular. Bu bağlantının, çok dindar olanlarla mukayese edildiğinde, en yoğun olarak ateistler veya daha az dindar olan kesimde olduğu görüldü.

İkinci deneyde 101 kişiye tarafsız bir video ya da yoksulluk içindeki çocuklarla ilgili duygusal bir video izletildi. Her birine sahte 10 dolar verildi ve bir yabancıya istedikleri kadarını verebilecekleri söylendi. Daha az dindar olanlar duygusal videoyu ilk görüşlerinde daha fazla para verdiler.

"Merhamet içeren video fedakârlıkları üzerinde büyük bir etki yarattı. Ancak daha dindar katılımcıların fedakârlığını kayda değer bir biçimde değiştirmedi."

Son olarak, bir diğer örnekte 200'den fazla kolej öğrencisinden halihazırdaki fedakarlık düzeylerinin bildirilmesi istendi ve daha sonra katılımcılara kendilerine verilen bir miktar parayı bir yabancıyla paylaşabilecek ya da ondan saklayabilecekleri iktisadi bir oyun oynatıldı. En fazla paylaşım yapanlar, o an için en fazla fedakârlık yapan inancı en düşük kesim oldu.

Dindar insanların bağış yapmalarına neden olan etmenleri anlamak için daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç var ancak araştırma, bu konuda rol oynayan etmenlerin yalnızca empati ve merhamet olmadığını açıkça gösteriyor.

"Özetle bu araştırma, ABD'de kendilerine daha az güven duyulma eğilimi olsa da, konu merhamet duygusuna geldiğinde, inancı daha düşük olan kesimin yurttaşlarına yardım etmeye dindarlardan daha meyilli olduklarını gösteriyor."

Şüphesiz, ateistler (ya da inançsızlar) cemaat motivasyonu veya ucunda ödül (cennet), sevap gibi bir çıkar beklentisi olmadan depremzedelere, evsizlere, din baskısı altında olanlara vb. destek olmak için yardım kampanyaları düzenliyor ya da yardım kuruluşları oluşturuyorlar. Haiti depremi gibi birçok doğal afette maddi yardım yapan Richard Dawkins Vakfı'na bağlı Non-Believers Giving Aid bu konuda akla gelen ilk örneklerden biri. Non-Believers Giving Aid'e destek veren diğer ateist kuruluşları arasında Atheist Alliance International, Atheists United, Atheists Helping the Homeless, Freedom From Religion Foundation, Gay & Lesbian Humanist, Council of Ex-Muslims of Britain sayılabilir.

kolibant amca (:

Recent Readers Map -- Ziyaretçi Profili

bıdı bıdı

seri katil (3) a.q (2) amorphis (2) aşkkk (2) hastalık düşünce (2) istanbul (2) 29 ekim (1) 56k modem (1) Bilgisayar Atölyesi (1) Dropkick Murphy's (1) I love nuclear (1) Sabahattin Ali (1) The true face of Leonardo Da Vinci (1) adamın damına koyan şarkılar (1) aforizma (1) ahlak (1) albert einstein (1) anarchist cookbook (1) anne (1) ateizm (1) aşk mı? (1) bandista (1) blogger (1) boobies (1) can baba (1) catcher in the rye gönülçelen (1) cehenneme övgü (1) chrome (1) darth vader (1) deizm (1) din (1) direc t (1) direc t hasret (1) drums session (1) durup dururken adamın damına koyan şarkılar (1) elegy (1) emrah (1) evet sanırım (1) evlilik gereksiz mi (1) evlilik yemini (1) fight club (1) fitzgerald (1) gerekli valla (1) gereklidir (1) google (1) google googlizm googlism (1) google wave (1) h4x0r (1) hayat (1) holden caulfield the catcher in the rye gönülçelen (1) how to make a smoke bomb (1) inat (1) infected mushroom (1) kadın (1) kafana takma (1) kuran parmak izleri (1) küçük prens (1) kılıçdaroğlu sünnetsiz (1) lost (1) lost teori (1) mesaj (1) microsoft (1) mor ve ötesi (1) mucize kuran deniz (1) my chemical romance (1) nası yawww (1) nasıl oluo (1) night (1) night in istanbul (1) of of (1) ottoman crime osmanlı (1) photography (1) photoshop cs5 (1) puhahaha (1) pussy (1) rammstein (1) rilke (1) roman (1) sansürcü digiturk (1) satan (1) serçelerin şarkısı (1) shibumi (1) stairway to heaven (1) tanrı (1) tembellik hakkı (1) test (1) the departed (1) tick (1) tomtom (1) turgut uyar (1) tyler durden fight club (1) ville valo natalia avalon summer wine (1) yaz gereksizliği (1) yok be (1) yok yok çekemem (1) yıldırım özçelikyürek (1) zaman (1) çelişkiler (1) öküz (1) Şöhret Kurşunoğlu (1) şarkı ters (1) şıh (1)

Arama yapmaq için...

FriendFeed

Google translate

Lijit Stats Wijit - Recent Readers List

hangisi yıkılmayaydı iyi olurdu?

Blog Archive

İzleyiciler

arşivci bi adamım...

Aramak istiom ulen (: